Apa khabar hari ini....Alhamdulillah semua dapat datang hari ini....
Prinsip Memasak
Bab 4 : Prinsip Memasak
1. Tujuan memasak makanan adalah supaya makanan itu
selamat dimakan, tahan disimpan, memudahkan pencernaan, membaiki rupa dan
tekstur supaya lebih menarik dan menyelerakan, mempelbagaikan masakan, dan
menambahkan perisa makanan
2. Prinsip memasak makanan ialah penyediaan makan
dengan kaedah memasak yang sesuai. Kesan haba terhadap makanan melalui kaedah
memasak yang berbeza dapat memperoleh rupa, warna, tekstur, rasa, dan
kehilangan nutrient paling sedikit dalam makanan.
3. Terdapat dua kaedah memasak iaitu:-
(a)
Kaedah memasak menggunakan haba kering seperti menggoreng
(b) Kaedah
memasak menggunakan haba lembap seperti mengukus, merebus, mereneh, merendidih
dan mencelur.
1. Ciri hasil makanan yang dimasak dengan kaedah
menggoreng adalah garing dan berwarna kuning keemasan. Sayuran yang digoreng
adalah lembut tetapi rangup.
2. Ciri hasil makanan yang dimasak dengan kaedah
haba lembap adalah lembut, lembab, dan tidak begitu menarik warnanya. Masakan
yang dikukus dan dicelur kelihatan kering sedikit berbanding dengan makan
direneh dan merendidih yang berkuah. Makanan direbus yang menggunakan cecair
yang banyak boleh digunakan untuk membuat air rebusan, sup, atau sos.
3. Kelebihan dan kelemahan memasak makanan
menggunakan haba kering :-
kelebihan
Kelemahan
(a)
Cepat dimasak(b) Bewarna menarik
(c)
Tekstur rangup dan garing
(a)
Mudah hangus(b) Mengandungi minyak yang banyak
(c)
Sukar dicenakan
1.
Kelebihan dan
kelemahan memasak menggunakan haba lembap :-
kelebihan
Kelemahan
(a)
Mudah dicernakan(b) Tidak menggunakan minyak
(c)
Tekstur lembut
(d)
Kurang memerlukan perhatian
(a)
Lambat masak(b) Kurang menarik dari segi rupa dan warna
(c)
Tidak sesuai untuk semua makanan
(d)
Kesan haba terhadap beras, sayuran dan ikan.
(a) Beras
Haba kering
Haba lembap
·
Rupa
– ringan
·
Warna
– kekuningan
·
Tekstur
– rangup
·
Rupa
– kembang
·
Warna
– putih atau perang
·
Tekstur
– peroi
kelebihan
Kelemahan
(a)
Cepat dimasak(b) Bewarna menarik
(c)
Tekstur rangup dan garing
(a)
Mudah hangus(b) Mengandungi minyak yang banyak
(c)
Sukar dicenakan
kelebihan
Kelemahan
(a)
Mudah dicernakan(b) Tidak menggunakan minyak
(c)
Tekstur lembut
(d)
Kurang memerlukan perhatian
(a)
Lambat masak(b) Kurang menarik dari segi rupa dan warna
(c)
Tidak sesuai untuk semua makanan
(d) Kesan haba terhadap beras, sayuran dan ikan.
Haba kering
Haba lembap
·
Rupa
– ringan
·
Warna
– kekuningan
·
Tekstur
– rangup
·
Rupa
– kembang
·
Warna
– putih atau perang
·
Tekstur
– peroi
0 comments:
Post a Comment
Komen anda