Salam semua,
Tahniah kepada semua pelajar yang telah menduduki SPMdengan jayanya...walaupun sebenarnya saya sebagai seorang guru ERT,kecewa kerana seorang calon anak didik saya tidak dapat menduduki peperiksaan pada hari tersebut.
Dari Google |
Bagaimana dengan soalan tahun ni?...lega apabila rata2 calon yang dihubungi selepas subjek terakhir ini mengatakan BOLEHLAHH !!!...tapi entahlah....harap2nya ramailah calon yang dapat mengumpul markah ang tinggi...
Jom lihat ringkasan soalan yang saya dapat dari seorang rakan guru pada petang hari peperiksaan hari tu...
soalan 1...i, Faktor pemilihan tmpt kediaman
ii. lima kemudahan yg perlu ada di kaw pmhn ini
soalan 2.i. gambarajah dapur berselerak, bhn mknn seperti beras, tepung dll
x d smpn dgn betul...cdgkn cara nyimpan.
ii. tiga prinsip kebersihan makanan yg patut diamalkan
soalan 3
i. RDA senang misup ep 100%, susu 100% ( 12 mrkh )
ii. tiga fungsi nutrien yg ada dlm misup
soalan 4 kos buat pakaian
soalan 5
mknn mudah kentang tanpa lemak, ada kdgn protein n karbo
i.huraikan tindakbls enzim dlm proses pncrnaan mkn mudah trsebut di X.
(duodenum)
ii. hurai proses penyerapan di usus kecil berdasarkn mkn trsebut
soalan 6
Nama kan X ( Lisu pemadan cembung )
bantuan gambarajah huraikan proses menyedia X
namakan 5 lagi proses jahitan yg tdpt pada rajah pakaian tersebut
Lapik berbentuk, lapik lurus, lengan padanan rata, kelim belah kankung, belah
berzip, kelepet melengkung
Macam mana?...agak senang juga kan!!!
0 comments:
Post a Comment
Komen anda